AĞVA' YI KEŞFET




Karadeniz'e has doğal dokusu ve zenginlikleri ile siz de Ağva'yı keşfetmeye hazır mısınız? 

Ağva, doğadan soyutlanmış şehir yaşantınıza taze bir soluk getirmeyi hedefliyor.

Ağva denince aklınıza neler geliyor? İstanbul'a çok mu yakın....? Nehirler, göller, koylar, yemyeşil bir doğa, uçsuz bucaksız bir kumsal? Romantik, huzurlu, dingin masalsı bir atmosfer?  Nehir boyunca dizilmiş birbirinden keyifli küçücük butik oteller... Peki ya başka?

İŞTE AĞVA HAKKINDA BİLMEDİKLERİNİZ...

KUŞ GÖZLEMCİLİĞİ

Ağva ve civarı zengin ve sulak doğal yapısıyla kuş türü yoğunluğu açısından Türkiye'de yüksek yoğunluğa sahip bir bölgedir.

Ağva Göksu Nehri’nde motorsuz gezilerinizde sıklıkla gözlemleyebileceğiniz türler kızıl gerdan, yalıçapkını, saka, florya, bülbül olarak sayılabilir.

Yeşilçay Deresi kıyısında Aşıklar Yolu yürüyüşlerinizde ise yolunuza bir balıkçıl, karabatak ya da karatavuk çıkabilir.

Eğer orman yürüyüşü yapıyorsanız, size bir bülbül, çulluk, atmaca, doğan, ağaçkakan veya kırlangıç eşlik edebilir.

Ağva sahilde dinleniyorsanız bir balıkçıl, martı ve şanslıysanız kar baykuşu gözlemi yapabilirsiniz!

AĞVA VE BALIKÇILIK

Ağva hem amatör hem de profesyonel balıkçılık açısından ideal bir bölge. Ağva'nın doğusundaki Yeşilçay Deresi'nde olta balıkçılığının yanı sıra profesyonel balıkçılık da yapılıyor. Dere aynı zamanda balıkçı tekneleri için liman görevi görüyor. Ağva'nın batısındaki kalan Göksu Deresi amatör olta balıkçılık için son derece uygun.

Ağva Yeşilçay Deresi’nde dere kenarındaki lokantalardan atılan balık organları ve ekmeğe alışan kefaller (sarı benekli kefal, rus kefali ve akkefal) hemen hemen her türlü olta ile tutulabilir. Deniz de ise falezli yüksek kıyılarında oltayla amatör balıkçılık yapılabilir. Bu yolla en çok istavrit, lüfer, kefal, gelincik ve kayabalığı tutulur. Bölge zıpkınla balık avı için idealdir. Maske palet ve zıpkın dalış için yeterli malzemelerdir. Levrek, karagöz, kofana, lüfer ve kefal zıpkınla avlayabileceğiniz balıkların bazılarıdır.

AĞVA’YI YÜRÜYEREK KEŞFET

PARKUR 1 - KURFALLI ORMANI PARKURU

PARKUR 2 - DUDU BAYIRI TEPESİ (BİNYILLIK AĞAÇLAR ORMANI)

PARKUR 3 - AŞIKLAR YOLU

PARKUR 4 - KİLİMLİ DOĞA YÜRÜYÜŞÜ PARKURU

PARKUR 5 - ONBİRGÖLLER VADİSİ VE HACILLI ŞELALELERİ PARKURU

AĞVA'DA MANTAR YÜRÜYÜŞLERİ

Pek çok farklı mantar türüne ev sahipliği yapan Ağva'nın yerli halkı her yıl mantar zamanı aileleriyle birlikte mantar toplamaya çıkıyor. Ağva'nın yöresel mutfağında mantarın önemi büyük. Tencere yemekleri, tavası, ızgarası, böreği ,pidesi yapılıyor.

AĞVA'NIN BİTKİLERİ

AĞVA KUMULLARINDA KUM ZAMBAKLARI BASTIĞIN YERE DİKKAT! 

KİLİMLİ’NİN GELİNİ ‘KARDELEN’

HELLEBORUS (WİNTER SUNSHINE)

RUSCUS (KOKİNA)

BEYAZÇİÇEKLİ PÜREN (YILGIN)

MİSK SÜMBÜLÜ (Muscari)

CUMA PAZARINDA KÖY ÜRÜNLERİ



Ağva'da Cuma günleri belediye geçici hizmet binası karşısındaki sokakta kurulan pazar orta ölçekte bir semt pazarı. Köylü tezgâhlarında köy ekmeği, peyniri, bahçeden toplanmış sebze meyve, zamanında bölgeden toplanan böğürtlen, taze fındık, taze ceviz, mantar ve yörenin otlarını bulabilirsiniz.  Yörede en çok toplanan ve satılan otların başında kazayağı, su mancarı, kuzukulağı, ısırganotu, ve ballıbaba geliyor. Yörenin mutfağında otlar ve mantar bolca kullanılıyor. Cuma günleri dışında köy ürünlerini sahildeki çamlığın karşısında yer alan ve köylüler tarafından işletilen gözlemecilerde bulabilirsiniz.






Yorumlar

Popüler Yayınlar